molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

CSP bakom kulisserna: familjer och prenumerationsintervall

| Inga kommentarer

Idag tänkte jag ta er med bakom maskineriet hos Microsoft och visa lite av mekaniken som driver den automatiska leveransformen CSP; Cloud Solution Provider. I detta första inlägg i serien CSP bakom kulisserna, tänkte jag förklara skillnaderna mellan Business- och Enterprisefamiljerna. Förhoppningsvis kommer ni att kunna dra nytta av informationen, eller åtminstone undvika en del av problemen som kan uppstå när ni börjar sälja era skräddarsydda lösningar i molnet.

När familjen Office 365 Business introducerades under slutet av 2014, meddelades glatt att det nu inte fanns några begränsningar om man ville kombinera tjänster och familjer. Det är sant – det går alldeles utmärkt att blanda till exempel Office 365 Business Premium med Exchange Online Plan 1. Även om det är enkelt att blanda tjänster för att uppnå maximal effektivitet för kunden, är det skillnad på hur de olika tjänsterna eller familjerna fungerar i praktiken.

Office 365 Business

Microsofts nya storsäljare, hjälteprenumeration och frälsningen för småföretag. Det råder ingen tvekan om att det lönar sig att öppna upp funktionalitet som alla behöver. Trots dessa lovord, är det viktigt att känna till att själva prenumerationsformen är begränsad på ett leveransmässigt sätt. I kundens tenant, kan det bara existera 3 olika prenumerationer av Office 365 Business:

  • Office 365 Business Essentials
  • Office 365 Business
  • Office 365 Business Premium

Vad jag menar med detta är att endast en av varje kan finnas aktiv i samma konto. Partners som handlar CSP-prenumerationer, har valet att antingen välja månadsbetalning eller årsbetalning till sina kunder. I och med begränsningen i Business-familjen innebär detta dock att det inte går att blanda årsartiklar med månadsartiklar för samma tjänst. Följande scenario kommer alltså inte att fungera:

  • 10 st Office 365 Business Premium, årsbetalning
  • 5 st Office 365 Business Premium, månadsbetalning

Däremot fungerar nedanstående scenario, eftersom vi har valt olika paketeringar:

  • 10 st Office 365 Business Premium, årsbetalning
  • 5 st Office 365 Business Essentials, månadsbetalning

Office 365 Enterprise

Till skillnad från Business-familjen, tillåter Enterprise en i det närmaste helt galen blandning av prenumerationstider och blandningar. Frihet kommer dock med ett ansvar och när ni hanterar kundernas prenumerationer i denna familj, gäller det att tänka sig för. Varje enskild tjänst, eller paketering i Enterprise-familjen, kan nämligen startas flera gånger på olika datum. Om ni söker efter ett sätt att kombinera årsbetalningar med månadsbetalningar är detta med andra ord rätt familj att hålla sig till.

Följande scenario fungerar i denna familj alldeles utmärkt:

  • 10 st Office 365 Enterprise E3, årsbetalning
  • 5 st Office 365 Enterprise E3, månadsbetalning

Detta öppna sätt att förhålla sig till prenumerationer, innebär även att det är enkelt att bli förvirrad om beställningarna inte görs på rätt sätt. Till exempel så är det fullt möjligt att starta flera olika prenumerationer av samma tjänst (månadsvis eller årsvis) under olika dagar i månaden:

EO exempel

 

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.