molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Gå från Advisor till förskottsbetalning

| Inga kommentarer

Många har använt vår gamla guide i hur man ersätter en Office 365-prenumeration som betalas direkt till Microsoft med en 12-månaders förskottsbetalade dito som ni köper av din distributör. Jag tänkte nu gå in i detalj lite mer och framför allt fokusera på datum och Microsofts villighet att faktiskt hjälpa till!

Processen rent administrativt är som vanligt där ni i till en början ser till att lägga till den förskottsbetalade prenumerationen enligt den ”förenklade aktiveringsprocessen” som ni kan följa här. När ni lyckats lägga till prenumerationen går ni till admin-delen av kundens portal, klickar på ”Fakturering” i vänsterspalten. Därefter väljer ni ”Prenumerationer”. Säkerställ att båda licenserna är synliga enligt bilden nedan:Byta mellan MOSA betald och faktura1a

Som ni ser i bilden ovan, upphör den direktbetalade prenumerationen att gälla den 24 juli och tidigare har vi rekommenderat att du alltid avbryter (se nedan) prenumerationen i anslutning till detta datum. Efter en hel del samtal till supporten där vi hjälpt er partners har det framkommit att Microsoft faktiskt krediterar outnyttjad tid under aktuell månad (eller år om kunden har valt årsbetalning). Rekommendationen är dock fortfarande att bryta Microsoft-prenumerationen nära inpå månadsdatumet eftersom det kan ta flera månader innan kunden får kreditfakturan.

För att avbryta den befintliga Advisor-prenumerationen, ringer ni Microsoft på 08-517 61 966 och ber dem avsluta . Då kommer det att se ut såhär:
Byta mellan MOSA betald och faktura2
Klicka på ”Licenser” och dubbelkolla att rätt mängd licenser återstår:Byta mellan MOSA betald och faktura3

Saker att tänka på:

  • Kunden kommer fortfarande att få ”läskiga” mail från Microsoft där det står att prenumerationen har upphört och att allt data kommer att tas bort. Detta gäller den gamla, direktprenumerationen med Microsoft, inte de licenser som ni har lagt till. Så länge ni har lagt till samma antal (eller mer) av förskottsbetalade säten kommer inga data att tas bort.
  • Var noggranna med att fråga om kreditfaktura när ni pratar med Microsoft support. Se till att ni eller kunden får mail från Microsoft efter att ni avslutat prenumerationen.
Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.