molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Hjälp! Jag vill köra SPLA men har ingen datahall!

| Inga kommentarer

Att SPLA är en del av molnet råder absolut ingen tvekan om men steget in i ”partner-molnet” har inte alltid varit lätt. Som Service Provider har man dels varit tvungen att investera i ”järnet” eller hårdvaran, dels se till att mjukvaran är skyddad och uppdaterad och framför allt – man måste själv se till att datahallens fysiska och IT-relaterade säkerhet är på topp.
Vad som var så fantastiskt med introduktionen till det publika molnet (t.ex. Office 365) var att man kunde låta sina kunder njuta av säkerhet, redundans och tjänstefunktionalitet som tidigare endast var nåbar för riktigt stora kunder.
Det fina i kråksången var såklart också att mindre återförsäljare eller partners äntligen fick ett någorlunda smidigt och smärtfritt sätt att hjälpa sina kunder dra nytta av möjligheterna som cloud computing innebär – de slapp att hänvisa kunden till ytterligare en partner (eller i värsta fall en konkurrent).
Ni som deltar i mina Lyncmöten eller har hört mig evangilisera molnet på andra sätt vet ju dock att jag anser att alla kunder (allt data) kanske inte passar i publika moln. Här kvarstår då två alternativ; antingen anlitar man en partner som man litar på och som erbjuder hostingtjänster eller så behåller man datat i sitt serverrum (garderoben??).

Så vad gör man då om man är en mindre partner som inte har möjlighet att starta upp en egen datahall för hosting. Vad gör man ifall hosting inte passar in i kärnverksamheten?
Ska man återigen behöva hänvisa kunden till ”någon annan”?
Jo – ända fram till oktober år 2013 så var så fallet men just i månaden oktober så överraskade Microsoft marknaden igen genom att drastiskt förändra reglerna i licensrättighetsdokumentet SPUR (Services Provider Use Rights)!!!
Där, alldeles i början av dokumentet (närmare bestämt på sidan 4) hade det helt plöstligt tillkommit några extremt viktiga rader text, mitt emellan avsnitten ”Rental Not Permitted” och ”Third Party Software”…
Nu hade det tillkommit en rubrik som hette ”Using Data Center Providers” – MYCKET intressant!
Texten lyder:

”You may use Data Center Providers in the delivery of Software Services to End Users, as described in the SPLA, for the Products that indicate “Eligible for Software Services on Data Center Providers’ Servers: Yes.” A Data Center Provider is an entity that provides software services, usually infrastructure services to another Service Provider, using Products licensed from Microsoft through their own SPLA.”

Som vanligt när det gäller Microsofts avtaldokument så tjänar man lite tid och vett på att bryta ned texten i delar. Vi börjar med att försöka definiera vad en ”Data Center Provider” är:
”A Data Center Provider is an entity that provides software services, usually infrastructure services to another Service Provider, using Products licensed from Microsoft through their own SPLA.”
OK – det innebär alltså att en Data Center Provider är ett företag som tillhandahåller infrastrukturtjänster (IAAS) till en annan Service Provider.
Ni kan alltså hyra in er hos en ”White-label” hoster, själva agera Service Provider men bara om båda parter har ett SPLA.
Check!

Nästa steg är att ta reda på vilka mjukvaror ni som SPLA-partner får erbjuda era kunder:
”You may use Data Center Providers in the delivery of Software Services to End Users, as described in the SPLA, for the Products that indicate “Eligible for Software Services on Data Center Providers’ Servers: Yes.
Då fattar vi det med! 🙂
Vi får alltså erbjuda våra kunder de mjukvarulicenser som i SPUR har markerats med texten ”Eligible for Software Services on Data Center Providers’ Servers: Yes.”
Undrar om Exchange Server 2013 går att erbjuda då?
Screen Shot 2014-03-11 at 10.49.46 PM

YES! 🙂
Nu ska jag utmana ödet… kan man erbjuda Officepaketet via Remote Desktop Services?
Screen Shot 2014-03-11 at 10.54.49 PM

 

Screen Shot 2014-03-11 at 10.56.21 PM

YES!!!
Så med andra ord – du kan som ”datahalls-lös” partner nu erbjuda t.ex. Office Pro plus via Remote Desktop Services till dina kunder och du slipper tänka på den investering i tid och pengar som det innebär att starta upp en helt ny datahall.

Håll med om att detta öppnar upp stora möjligheter både för er partners som inte äger ett Datacenter eller en datahall men också för er som faktiskt har plöjt ner pengar i en säker infrastrukturmiljö som ni kanske inte utnyttjar till fullo?

Sammanfattning (vem licensierar vad):
Ni rapporterar de licenser som är riktade mot klienterna (SAL:ar) – säkerställ så att texten ”Eligible for Software Services on Data Center Providers’ Servers: Yes.” finns överst på de produkter i SPURen som ni tänker hyra ut.
Data Center Providern rapporterar infrastrukturlicenserna (de som inte har texten ”Eligible for Software Services on Data Center Providers’ Servers: Yes.” i SPUR).

Vill ni höra ett ”YES!!!” till?
OK…
Funkar det med Windows Azure?
YES!

Blev du sugen på att starta ett SPLA? Har du funderingar? Vill du bolla idéer eller höra mer tankar som jag har om SPLA?
Kommentera!

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.