molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Hur du delar ut roller i Microsoft Azure

| Inga kommentarer

Microsoft Azure börjar definitivt komma på tapeten i och med de mängder av nyttiga tjänster som ständigt introduceras. Lagring, backup och virtuella maskiner är bara början och ju mer tjänster ni lägger till, desto viktigare är det att kunna tilldela olika roller till era olika administratörer och andra användare som behöver tillgång till maskineriet.

I detta inlägg tänkte vi beskriva hur ni enkelt tilldelar dessa roller till de utsedda personerna hos er eller hos er kund.

Börja med att surfa till Azure-portalen och logga in som administratör, du hamnar nu i dashboard där du även kan få en överblick av dina aktiva tjänster. Klicka på ”Subscriptions” i vänstermenyn.Klicka på den prenumeration som du vill lägga till användare i. Tänk på att om du har olika prenumerationer, ärvs inte administratörsrättigheter dem emellan. Nu dyker det upp ytterligare en meny i mitten, där väljer du ”Access control (IAM).Ytterligare en flik visas nu, vilken är en överblick av befintliga roller. Klicka på ”Add” för att lägga till en roll åt en användare.Nu uppmanas du att först välja en roll, sedan vilken användare som ska få dessa rättigheter.

I vårt fall vill vi lägga till Markus som en bidragande resurs i vårt Azureprojekt. Vi tilldelar därför honom rollen ”Contributor” genom att välja behörigheten samt leta upp honom i vårt Active Directory.

När användaren är funnen i registret, klickar du bara på ”Select” längst ned på sidan för att bjuda in personen till Azure. När allt är klart möts du av följande bild:

Klicka på ”OK” för att slutföra åtgärden.

Microsoft Azure RBAC (Role-Based Access Control) innehåller en del fördefinierade roller. För en fullständig beskrivning av dessa, kan surfa hit.

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.