molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Microsofts nya aktiveringsprocess – partner

| Inga kommentarer

Måndagen den 17 november 2014 infördes utan pardon (eller förvarning) den nya ”strömlinjeformade” aktiveringsprocessen av Office 365 för partners och slutkunder. Löftet var att det skulle bli mycket bättre och mycket, mycket enklare för alla att aktivera sin prenumeration. Ett stort löfte från en stor tillverkare kan man tycka och för slutkunden blev det verkligen väldigt mycket enklare. För er partners blev det tyvärr inte riktigt så smidigt och enkelt som utlovats. Vi har identifierat de vanligaste fallgroparna och levererar till er nu en förståelig guide i hur ni som partner ska gå tillväga för att enkelt aktivera era kunder.Molnbloggen försöker alltid att vara ert cumulusmoln på himlen eller ert fyrtorn i stormen så efter hårt arbete kan vi nu äntligen presentera vår dokumentation av aktiveringsprocessen!
För att inte inlägget ska bli alldeles för långt har vi valt att endast beskriva aktiveringsprocessen utifrån mailet som skickas till er. Den fullständiga guiden finns som pdf-fil här.
Vänligen observera att den här vägledningen är baserad på skärmdumpar och upplevelser från er partners. Om ni upptäcker saker som inte finns med i guiden eller om något skiljer sig från instruktionerna, är ni mer än välkomna att höra av er eller kommentera!

När ordern är klar får ni ett ordererkännande med kundens avtalsuppgifter (auktorisationsnummer och licensnummer). Om ni har valt att få aktiveringsmailet skickat till er, kommer detta efter någon timma. Som partner kan ni antingen lägga till kundens avtal i VLSC eller använda er av länken i aktiveringsmailet.
Aktivering via länk
I mailet som ni eller slutkunden får från Microsoft finns en länk som på bilden nedan.
Innan ni klickar på något, säkerställ att ni har loggat ut från andra Office 365 konton!
Mail
När ni klickar på länken kommer ni till en aktiveringssida.
aktiveringssida
Om ni har angivit slutkunds mailadress i er beställning eller om ni har ett annat Office 365 konto öppet kan ni istället få uppmaning att logga in som partner eller någon annan kund ni administrerar.

Lägg till användare till befintligt avtal/administrera kundens nycklar från er egen portal
Om aktiveringsmailet knutit nycklarna till er (antingen av misstag eller för att ni administrerar kunden), loggar ni in med ert Office 365 login.
Ni kommer då att få se nycklarna enligt bilden nedan:Nycklar
Nu är det viktigt att ni stannar upp och tänker efter vad det är ni ska göra.
Om ni trycker på ”Start Activation” och är inloggade i Office 365, kommer ni att knyta nycklarna till det konto som gäller för nuvarande session. Många partners har gjort misstaget att trycka ”Start Activation” när de varit inloggade som sig själv istället för kunden.
Vår rekommendation är alltid:

  • Kopiera produktnyckeln (markerat med rött i bilden ovan)
  • Logga ut ur alla portaler och stäng alla webläsarfönster
  • Öppna upp en ny webläsare
  • Surfa till http://office.com/setup365
  • Påbörja aktivering enligt den ”gamla” processen på nästa sida

Aktivera kundens prenumeration

Om det är en helt ny kund (och ett nytt Office 365 konto skall skapas), klicka i rutan till vänster och tryck ”starta”:
komigang

Om det är en befintlig kund som skall lägga till användare, välj ”Logga in” på högra delen av sidan:
redankund

Efter dessa steg kommer ni till platsen där ni skall fylla i kundens företagsuppgifter m.m. precis som när ni startar en prenumeration köpt direkt av Microsoft.

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.