molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Namnbyte i Office 365-familjen

| Inga kommentarer

Den här artikeln hade lika väl kunnat kallas: ”Ni döpte om vad till VADDÅ?” eller rätt och slätt ”Varför?”

Men ni som har varit med ett tag i molnet, känner redan till att Microsoft ibland tycker att det är kul att röra runt i licens- och molngrytorna. Och april 2020 är inget undantag. Det har redan skett ett namnbyte den första april och mot slutet av månaden sker ytterligare ett.

Jag besparar mig och er de troliga anledningarna, utan fokuserar istället på vad som har hänt och vad som kommer att inträffa.

F-serien

Så här. Nej, det var inget aprilskämt att Office- och Microsoft 365 F1 (prenumerationen för ”first line workers”; alltså individerna i företaget som snarare behöver konsumera information snarare än att skapa den), blev uppgraderade två steg. Till namnet då. Office/Microsoft 365 F1 heter med andra ord numera Office/Microsoft 365 F3.

Den nya prenumerationen av respektive 365 F1 kommer att lanseras inom kort och kommer att innehålla ännu mer ”slimmade” eller begränsade funktioner. Men samtidigt kommer de att utökas med ytterligare funktionalitet som är relevant i dagsläget. Det finns en hel uppsjö av nyttiga och påkostade funktioner som implementeras och som tidigare har saknats. Bland annat får både Microsoft 365 F1- och F3-utgåvorna en full version av Enterprise Mobility + Security E3!

Än så länge har endast namnet ändrats till F3; ingen prisjustering är kommunicerad och det är samma ”Offer ID” som tidigare. Tillkommande funktioner läggs till i de vanliga cyklerna.

I ArrowSphere kommer ni att se det nya namnet som: Microsoft/Office 365 F3 (Old name was F1). Efter en del efterforskningar verkar det som att ändringen slår igenom på förnyelsedatumet, men det kan även ha att göra med att utrullningen av det nya namnet inte ännu slagit igenom överallt. Men ändå är det bra att redan idag upplysa era kunder om ändringen.

Office 365 Business-familjen

Så vad är det som gäller från och med 21 april?
Jo. Till att börja med, innebär det absolut ingenting när det kommer till funktionalitet eller leverans. Artikelnumret (Offer ID) är fortfarande samma som tidigare, endast namnet ändras.

Kunder som redan har prenumerationer i Office 365 Business- och Microsoft 365 Business kommer inte att märka någon skillnad i funktionalitet. Möjligtvis blir det en del förvirring om de eller ni kikar på prenumerationsinnehavet. Där kommer namnen att skilja sig från förr.

Namnbytena blir enligt nedan:

Nuvarande namnNamn efter 20/4
Office 365 Business EssentialsMicrosoft 365 Business Basic
Office 365 Business PremiumMicrosoft 365 Business Standard
Office 365 BusinessMicrosoft 365 Apps for business
Microsoft 365 BusinessMicrosoft 365 Business Premium

Personligen hade jag nog hellre sett en liknande uppställning som finns i alla andra användarlicensierade molntjänster från mjukvarujätten. Varför inte Microsoft 365 B1, B3, B5 och Microsoft Business Apps?
Nåja. Vi vänjer oss nog vid dessa nya namn så småningom.

Men tänk till en extra gång när din kund säger ”en Business Premium, tack”. Menar denne då en ”gammal Office 365 Business Premium”, alltså en Microsoft 365 Business Standard, eller vill de köra ”all out” och njuta av alla funktioner i Microsoft 365 Business Premium?

Enterprise-familjen

En enda prenumeration i Enterprise-familjen får ett namnbyte.

Nuvarande namnNamn efter 20/4
Office 365 ProPlusMicrosoft 365 Apps for Enterprise

Läs Microsofts artikel gällande nyheten här.

Jag hoppas innerligt att ni hade nytta av denna bloggpost. Och att ni tar hand om er riktigt ordentligt i dessa tider!

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.