molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Norge får Microsoft datacenter

| Inga kommentarer

Vart vårt data lagras, är och förblir en het diskussionspunkt, och ett flertal regelverk har skapats som hjälper våra verksamheter att känna sig trygga. Under tredjepartsregi har vi nu möjlighet att säkerställa europeisk åtkomst av data (utan möjlighet för en amerikansk entitet att komma åt den) genom ”German Cloud”.

I juni berättade Microsoft att nya datacenter håller på att byggas i norden och det är bara att gratulera våra glada grannar i väst. Vi har länge längtat efter att Microsoft ska välsigna den nordiska marknaden med lokala datacenter och under nästa år händer det då äntligen. Tyvärr handlar det då inte om en implementation i Sverige utan i Norge.

Under slutet av 2019 kommer Azure-tjänster att vara tillgängliga i dessa norska datacenter, följt av Office 365 och Dynamics 365. Men enligt informationen som finns i dagsläget handlar det om Microsoft-ägd infrastruktur och blir alltså inte ”Nordic Cloud” med garanti att datat stannar i norden.

Vad som däremot är bra, är att datat får kortare väg att färdas för svenska bolag, något som i dagsläget är väldigt viktigt, speciellt när det kommer till Azure-lösningar. Snabba svarstider och högre överföringshastighet gillar vi ju!

Ett datacenter kommer att ligga i Oslo och det andra i Stavanger.

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.