molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Backup, återläsning och säkerhet i Office 365

| Inga kommentarer

Säkerhet i molnet – en alltid lika relevant fråga som man aldrig skall sluta ifrågasätta och kontrollera.
När Microsoft introducerade Office 365 för några år sedan så var det väldigt enkelt att hitta information om hur ofta det gjordes backup på Exchange-tjänsterna, hur lång tid det skulle ta att läsa tillbaka data från Sharepoint och massa annat mums.
I Service Description-dokumenten (fram till Mars 2013) kunde man t.ex. enkelt hitta följande information om Sharepoint Online:
Data backup: Data protection services help prevent the loss of SharePoint Online data. Backups are performed every 12 hours and retained for 14 days.

I och med flytten av Service Descriptions (från word-dokument till technetsidan) så har det blivit lite svårare att hitta den relevanta informationen som man behöver ha med sig i kunddialogen.
Jag såg häromdan frågan på Yammer och tänkte besvara den men upptäckte till min fasa att det numera är riktigt svårt att hitta konkret information!
Tittar man t.ex. på Microsofts Trust Center så kan man under de tio vanligaste frågorna hitta den betryggande texten: ”We regularly back up your data.” – kanske inte riktigt den konkreta, sepcifika informationen man är ute efter?
Det här är i alla fall de resurser som jag har hittat på Microsofts hemsidor:
Service Continuity (vad Microsoft gör för att tjänsten alltid skall vara tillgänglig).
High Availability and Business Continuity (Exchange Online)
Security in Office 365 White Paper från Microsoft Download center

Det kan ju vara så att Microsoft väljer att inte publicera information om ”läskiga saker” som återläsning av förlorad data just för att man istället vill fokusera på de fantastiska möjligheter som molnlösningar erbjuder men någonstans finns ändå ofta en kund som vill veta.
Jag har i alla fall ställt frågan till Microsoft och tiden får utvisa ifall vi blir klokare i den här frågan.

Som en avslutande kommentar kan jag påpeka att i de fall kunden kör Office 365 på en dedikerad plattform så finns datat specificerat på följande länk:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/jj945189.aspx
Dock ska man ha i åtanke att den dedikerade plattformen vanligtvis används av extremt stora organisationer på runt 50.000 säten och uppåt (läs: USA).

Har ni fler tips och länkar till säkerhetsrelaterad information så får ni gärna dela med er av dem! 🙂

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.