molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Städar du innan flyttlasset går till Cloud?

| 1 kommentar

Jag älskar cloud-lösningar. Ja, faktum är att jag är så intresserad av dem att jag faktiskt livnär mig på att drömma om dem, berätta om dem och hjälpa företag att anamma dem. Cloud, eller molnet, är en fantastisk möjlighet för små företag (och till och med individer) att få möjlighet att utnyttja kapacitet och lösningar som knappt storföretagen haft råd med “förr i tiden”.

Som ett exempel är det fullt möjligt idag för mig som privatperson eller småföretagare att aktivera supereffektiva arkiveringsmöjligheter och lösningar inom kommunikationssäkerhet som är goda nog för juristbolag. Möjligheterna är många och gränserna suddas ut…

Molnlösningar idag är såpass vanliga och användarvänliga att vi som individer knappt tänker tanken att lösningarna är komplexa; vi funderar inte så ofta på infrastrukturen och regelverken som ligger bakom dessa extremt kostnadseffektiva datacenter-lösningar. Men om du eller ditt företag inte är “fött i molnet”, utan tar med dig äldre data vars regelverk är äldre, finns det en del saker att tänka på. I denna artikel tänker jag ta upp några saker som jag anser är otroligt viktiga att ta i beaktande när du planerar en flytt till molnet eller startar din verksamhet och föder ditt data in i en molnlösning.

Var inte pessimistisk, var försiktig och noggrann!

När du läser vidare, kanske du får känslan av att jag är pessimistisk eller tveksam till cloud. Självklart är jag inte det, men likväl som när du byter bil och väljer en ny energikälla till att ta dig fram, är det viktigt att känna till vad du måste förhålla dig till; saker som att inte tanka diesel i bensintanken och sånt. Vad gör jag med min gamla nyckel till dörren och vart ställer jag sakerna som ska ur mitt förråd?
I den här punkten tänkte jag belysa vikten av att städa innan du flyttar.

Det ska vara lätt att flytta till molnet, det har plattformsägarna av infrastruktur i molnet sett till. Det finns en uppsjö av enkla verktyg som med några få knapptryckningar migrerar, kopierar och synkroniserar allt till din valda cloudlösning. Du behöver bara vänta några dagar innan de hyperautomatiska verktygen har skyfflat upp användare, email och filer i molnet; sedan är det bara att ändra i några DNS-poster, peka om lite MX-värde och du är klar att avnjuta flexibilitet, mobilitet och säkerhet som aldrig tidigare.

Va? Måste jag städa innan jag flyttar?

Problemet med att lita blint på dessa automatiska verktyg, är att vi någonstans på vägen glömmer bort att vår molnflytt faktiskt ska likställas med en flytt i vardagslivet; alltså det där jobbiga arbetet vi tar oss an när vi sålt vår gamla lägenhet och ska flytta till något nytt, bättre. Just det! När vi skrivit på papper till vår nya lägenhet (eller hus) och signerat dokumenten för försäljning av den gamla bostaden återstår…flyttarbetet. Hos den entusiastiske husköparen kanske den första tanken är flyttfirma, men när det kommer till cloud, gäller det att vara lite mer gammaldags.

Jag vet; det är jättetråkigt att flyttstäda men faktum är att när du gör dig redo att flytta till en helt ny infrastruktur, är det ett absolut måste! Det är ju redan vida känt att de flesta obehöriga (och obehagliga) intrång idag sker genom att kontouppgifter läcker eller listas ut. Det finns ruskigt effektiva och enkla metoder för en ondsint hacker att få tillgång till dina resurser i nätverket, och även om flytten till molnet stärker din eller kundens säkerhet mångfalt är inget system säkert om vi lämnat nycklar och passerkoder på gatan.

Active Directory är din nyckelknippa och dina portkoder

Därför är det otroligt viktigt att rensa upp bland roller, konton och behörigheter innan vi tar steget in i molnet. Se till att göra en inventering av kundens Active Directory och rensa ordentligt bland konton som har för hög behörighet, ta bort temporära admin-konton som blivit permanenta (och som förmodligen tillhör en individ som slutat för länge sedan). När kunden äntligen landar i molnet vore det ju enormt tråkigt om du lämnar säkerhetsluckor stora som badbassänger, bara för att det inte investerats tid i att gå igenom kontona ordentligt.

Självklart finns det verktyg som låter dig få en bra överblick i hur det ser ut i den nuvarande miljön, det är bara att välja och vraka. Men se till att ha med detta steg när ni planerar nästa flytt; det kommer att löna sig på sikt, det lovar jag!

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

En kommentar

  1. Pingback: Vad är säkerhet i molnet egentligen? |

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.