molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Stora förändringar i Office 365

| Inga kommentarer

Det är sannerligen en spännande tid att glida omkring i Microsofts moln – alldeles nyligen utannonserades att det görs radikala förändringar som slår igenom inom kort.
Vad som kommer hända är att det kommer en ersättare till Small Business- och Midsize-familjen i Office 365 och den kommer redan första oktober! Det är dock viktigt att förstå att ersättaren till en början endast gäller nya kunder.
Befintliga kunder rekommenderas att fortsätta med sina prenumerationer av Midsize Business och Small Business tills dess att de får inbjudan om att konvertera till den nya planen som heter Office 365 Business.
Anledningen till att befintliga kunder skall vänta är såklart att det i dagsläget inte finns något automatiskt verktyg för migrering till en ny familj – det kommer med allra största sannolikhet finnas tillgängligt i närheten av hösten 2015.
Microsofts rekommendation till befintliga kunder kan ni se i bilden nedan:
rekommendation

Hur ser de nya erbjudandena ut?
Det kommer att finnas tre olika nivåer av tjänster i den nya familjen Office 365 Business:

 • Office 365 Business (Office-paketet + OneDrive for Business med 1 TB lagring)
 • Office 365 Business Essentials (de traditionella molntjänsterna: Exchange Online, Office Online, Lync Online, OneDrive for Business med 1 TB lagring, Sharepoint Online, Yammer)
 • Office 365 Business Premium (allt som erbjuds i Office 365 Business och Office 365 Business Essentials enlig ovan)

Några andra bra ändringar som sker?
Oh, ja – Microsoft öser på med förbättringar i de nya planerna! Två väldigt, väldigt, väldigt bra nyheter är:

  • ”On-premises Active Directory synchronization for single sign on”
   ÄNTLIGEN!!! Det här innebär att en slutkund inte längre kan välja fel version eftersom alla Office 365 planer nu stödjer AD synk.
  • Familjegränserna suddas ut! Detta innebär att när kunderna väl kör Office 365 Business planerna så kan de fritt välja komponenter och paketeringar från vilka familjer som helst. Microsoft beskriver det hela såhär:
   Greater choice than ever: SMB customers will be able to combine any Office 365 Business & Enterprise plan to meet the exact needs of specific users, cost effectively, while also having access to additional solutions like Project, Visio, Dynamics CRM Online and more.

Sammanfattning gällande befintliga kunder:

 • Befintliga kunder rekommenderas att sitta lugnt i båten fram till första oktober nästa år (2015) då en automatisk uppgradering blir möjlig.
 • Office 365 Small Business, Office 365 Small Business Premium och Office 365 Midsize Business upphör att existera den 30 september 2016 – då har samtliga kunder haft möjlighet (och gott om tid) att flytta till de nya erbjudandena.
 • Att flytta till de nya erbjudandena kommer att vara enkelt – det enda som man behöver göra är att flytta över sina användare till de nya licenserna.

Sådär – jag tror att jag fick med allt det viktigaste som träder ikraft den första oktober. Ni får gärna höra av er med frågor och synpunkter. Jag tänker köra ett webinar i slutet på september för att prata mer om detta så håll ögonen öppna efter en inbjudan via mail eller här på bloggen!

Vill ni läsa mer om framtiden så finns det ett bra blogginlägg hos Microsoft här

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.