molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

VDI i Azure

| Inga kommentarer

För de partners som har sålt CSP-prenumerationer via distributör (Indirect/Tier2), har det inte varit tillåtet att leverera en fjärrtjänst som inkluderar Office 365 Pro Plus eller en virtualiserad Windows Enterprise E3 från sitt datacenter. Undantaget har såklart varit om miljön körs på dedikerad hårdvara, alltså en egen host per kund, något som är ohållbart i dagens hypervirtualiserade miljöer.

Jag har länge kikat mot Azures infrastruktur för att kunna hitta en lösning där. Anledningen är nämligen att licensavtalen för Office-paketet och Windows-klienten under CSP kräver ovan nämnda (ohållbara) lösning, eller att miljön körs i just Microsoft Azure. Lastbalanserade och skalbara RDS-lösningar som körs i Microsofts IAAS-moln är däremot lite utmanande att sätta upp på ett effektivt och snabbt sätt, samtidigt som kostnaden kan ses som en osäkerhet.

För någon vecka sedan utannonserade dock Microsoft ”Windows Virtual Desktop” som levereras i Azure. Enligt utsago, ska detta vara en oerhört smidig lösning för att snabbt komma igång med en skalbar miljö, anpassad efter kundens behov. Självklart belönas de som redan kör Microsoft 365 E3 eller E5, eftersom denna prenumeration inkluderar licensrättigheter att nyttja tjänsterna kring Windows och Office-paketet.

Det som kommer att innebära en merkostnad är däremot den vanliga konsumtionen i Azure; virtuella maskiner, bandbredd samt lagring. För att komma ned ordentligt i kostnad går det med fördel att använda Reserved Instances.

Våra tekniker har anmält sig för åtkomst till en förhandsversion och vi får anledning att återkomma vid ett senare tillfälle då de har testkört lösningen och hittat en kostnadseffektiv konfiguration.

Medan du väntar, kan du läsa mer på Microsofts websidor nedan:

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.