molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Veeam Backup for Microsoft Office 365 v2 är här!

| Inga kommentarer

Om du har läst några av mina föregående artiklar, eller kanske lyssnat på när jag pratar om molnlösningar och dess fördelar, känner du säkert till att jag alltid rekommenderar ytterligare tjänster för att säkra kundens data.

En robust lösning för backup är ett absolut måste, och inte bara för att man ”bara ska” ta backup på sitt data av gammal rutin. Att ha en fungerande backup-lösning till sin cloud-miljö låser upp mängder av fördelar där bland annat återläsning efter ransomware-attacker, möjlighet att flytta data till en annan infrastruktur (exit plan), men även skydd mot ofrivillig dataförlust, är några.

Jag har sedan starten av min karriär på Arrow ECS, fattat tycke för en rad tjänster som jackar in naturligt i Office 365. Veeam Backup for Microsoft Office 365 är självklart en sådan, men tyvärr har det saknats stöd för Sharepoint Online och OneDrive for Business, varför den inte varit optimal i alla lägen. Härom dagen blev det dock ändring på det!

Den 24 juli lanserades äntligen Veeam Backup for Microsoft Office 365 v2, som nu inkluderar stöd för samtliga grundkomponenter i Office 365. Nu kan du med andra ord ta backup på både Exchange Online, Sharepoint Online och även OneDrive for Business.

För er som är djupt nere i Microsoft Teams, går det självklart att ta backup på själva datat där med eftersom tjänsten bygger på de ovan nämnda grundtjänsterna. Dock går det i dagsläget inte att återläsa själva flikarna och kanalerna, men dessa går att kopplas på det återställda datat manuellt.

Om du inte har börjat kika på Veeam Backup for Microsoft Office 365, tänkte jag lista några av funktionerna som jag känner är värt att ta i beaktande:

Veeam Backup for Microsoft Office 365 kan återläsa data dit du vill

Till skillnad från en del andra leverantörer av backup-tjänst, har du och kunden alla möjligheter att återläsa förlorat data vart ni vill. Detta innebär att ni inte är låsta till en specifik molnleverantör utan kan flytta vart ni vill, även ”hem igen” om det till exempel visar sig att delar av ert data inte kan ligga på en publik molntjänst. Du kan också använda din Veeam-backup som migreringsverktyg om du till exempel vill flytta data i omgångar.

Backup-data lagras där du vill

Eftersom Veeam är en renodlad leverantör av backup-tjänster, innebär det att du som partner kan lagra sparad data var du vill, så länge det finns stöd för mjukvaruagenten. Detta innebär att backupfilerna kan ligga på en NAS hos kunden, i ert datacenter eller varför inte i en virtuell maskin i Microsoft Azure eller AWS.

Kör Office 365 backup gratis!

I och med lanseringen av version 2, introducerar Veeam även en lite mindre lösning, kallad Veeam Backup for Microsoft Office 365 Community Edition. Den här utgåvan är perfekt för mindre miljöer av Office 365, eller om du vill utvärdera produkten som sådan. Den har lite lägre nivå på support, maximalt 1TB Sharepoint-data samt ett tak på 10 användare, men är en väldigt bra instegsmodell för att lära känna Veeams backuptjänster.

Om du vill läsa mer om funktionerna i Veeam Backup for Microsoft Office 365 v2, kan du surfa till Veeams hemsida. Kontakta gärna mig eller någon annan i vårt cloud-team för fortsatt diskussion.

Trevlig sommar!

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.