molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Windows 10 på CSP blir bättre och bättre

| Inga kommentarer

Oj, vad vi jublade när Microsoft annonserade att Windowsklienten skulle släppas som en prenumeration på CSP. Äntligen skulle det gå att skapa helt prenumerationsbaserade, kreativa lösningar till kunderna. Som ni säkert känner till var sagan alldeles för bra för att vara sann; licensen som erbjöds inom CSP krävde ju en Windows 10 som grundlicens för att den skulle fungera som det var meningen.

Under början av året, överraskade dock Microsoft med att ändra reglerna för uppgradering till Windows 10 Enterprise E3 på CSP. Äntligen går det att använda äldre versioner av operativsystemet!

Om era kunder i dagsläget kör Windows 7, eller Windows 8.1 (gäller som vanligt endast företagsversionerna) går det nu att uppgradera direkt till Windows 10 Enterprise E3 eller E5, detsamma gäller om ni kikar på sviten Secure Productive Enterprise E3 eller E5. I ett inlägg på den officiella Windowsbloggen, går skribenten igenom vad förändringen innebär.

Det finns en del intressanta saker att läsa om i inlägget; bland annat står det klart att licenserna är eviga, även om de levereras i prenumerationsform. Det innebär alltså att licensrättigheten inte försvinner om kunden väljer att avsluta sina licenser, något som jag i och för sig finner oerhört märkligt och som kan vara värt att hålla koll på i framtiden.

Observera även att CSP-licensen inte inkluderar Software Assurance (SA), vilket konkret innebär att till exempel virtualiseringsrättigheterna som varit så väl tilltagna i volymlicensavtalen, inte medföljer denna licensform. Microsoft Desktop Optimization Pack går inte heller att få till dessa licenser.

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.