molnbloggen.com

för att cloud är så mycket mer än moln!

Multi Channel: Din Office 365-prenumeration håller på att tas bort

| 2 kommentarer

I och med lanseringen av Office 365 i Cloud Solution Provider (CSP) programmet, valde Microsoft att öppna upp kundernas tenants för att tillåta flera olika prenumerationsformer under samma konto. Funtionen har sina fördelar; bland annat att det går att blanda både Advisory (direktbetalning till Microsoft) med förskottbetalade aktiveringsnycklar inköpta via volymlicensprogram och självklart också CSP-prenumerationer.

Själv konceptet är verkligen tilltalande, då det öppnar upp för enklare flytt mellan betalningsformer, och det ger även kunderna möjlighet att själva välja hur de vill betala. Även solen har sina fläckar, och självklart finns det en del att ta i beaktande när kunderna flyttar. Vi ska idag gå igenom den vanligaste anledning till oro och frustration hos kunderna; mailen från Microsoft!

Om du har börjat flytta över dina kunder till CSP, antingen från Advisory eller volymlicenser, har du säkert märkt att det dröjer ett bra tag innan mailstormen upphör. Kunderna hör ofta av sig och undrar varför Microsoft påstår att deras prenumeration upphör, även om de betalar för prenumerationen till er. Anledningen är lösningen som jag beskrev ovan; Multi Channel, och dess nuvarnade svaghet.

Det är nämligen så att de tillgängliga prenumerationsformerna lever sina egna liv och verkar oberoende av varandra. De licenser som kunden köper syns på lite olika ställen men föder i grund och botten en licenspott, där användarlicenserna konsumerar licenser. Eftersom prenumerationsformerna är helt oberoende av varandra, innebär det också att de inte kommunicerar med varandra. Detta är grunden till varför Microsoft-mailen skickas ut trots att användarna har flyttat över till CSP; den ”gamla” prenumerationen tror nämligen att den är helt ensam och när den inte förnyas, tolkar den det som att hela Office 365-kontot kommer att påverkas.

Mailen som Microsoft skickar ut till kund, lämnar alltid kunden förbryllad; måste jag förnya här också? Kommer mitt data att försvinna? Har jag blivit lurad?

Svaret är såklart att inget kommer att hända, förutsatt att du har ersatt den mängd användarprenumerationer med motsvarande antal i CSP. Vi rekommenderar att ni som partner alltid berättar för kunden att dessa mail kommer att komma, samt att ni dubbelkollar under ”Fakturering” och ”Licenser” att det utdelade antalet licenser är lika stort som det ni köpt in.

Martin Svennberg

Författare: Martin Svennberg

Licensspecialist inom allt som rör moln; volymlicensavtal, hosting och publika molnlösningar.

2 kommentarer

 1. Hej,
  intressant scenario…
  Jag äger en datahall där jag erbjuder serverhosting. Windows-licenserna ingår och jag gör det via SPLA eller CSP. Jag hyr datahallen men jag äger hårdvaran och sköter all managering.
  Nu hör specialistdrifts-företaget ”ServerKids” av sig och erbjuder mig att ta över hela serverdriften, till en mycket billigare kostnad än vad jag själv kan göra. Här ser jag en affärsmöjlighet. Så nu låter jag ”ServerKids” köpa all min hårdvara som de sedan hyr ut till mig. Allt står kvar i samma hall, dvs ”ServerKids” betalar hallhyra.

  Så nu säljer jag bara serverhosting och ”ServerKids” äger hårdvaran och tar hand om driften.

  Så till frågan…. Vem äger licensen? Kan jag fortfarande sälja SPLA/CSP till mina kunder när jag själv inte äger hårdvaran??

  Tack för en bra blogg!

  • Martin Svennberg

   Hej Henrik!
   Om ni har sålt av hårdvara och sedan hyr denna som en tjänst, kan ni utnyttja möjligheten att använda någon annans SPLA enligt ”Data Center Provider”-funktionen i avtalet.
   Vi har bloggat om det tidigare och jag tycker mig se en likhet i ditt scenario:
   http://molnbloggen.com/hjalp-jag-vill-kora-spla-men-har-ingen-datahall/

   Kort och gott handlar det om att ni kan bibeålla ert SPLA-avtal och rapportera in det som era kunder omsätter. Dock ska ni inte rapportera infrastrukturservers såsom Windows Server och/eller System Center, inte heller sviten CIS.
   Allt annat kan ni dock fortsätta med som vanligt.

   Hoppas att detta svarade på din fråga, kommentera gärna igen om så inte är fallet!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.